Jonatan Leer

Jonatan Leer

f. 1980

Madkulturforsker og Adjunkt, Aalborg Universitet

jole@ikl.aau.dk

27293980

Uddannelse:

Ph.d. i madkultur 2014 (KU) + mag.art. (KU 2008)

Forskning:

Jeg forsker i madkultur og har publiceret mere end 50 videnskabelige publikationer om de konflikter, følelser og fælleskaber, som er en del af vores måltider og madkultur; herunder om den grønne omstilling og kødforbrug, medialiseringen af madkulturen, det ny nordiske køkkens historie, gastronationalisme, madoplevelsesdesign og ma(d)skulinitet, som var titlen på hans ph.d.-afhandling. Nu arbejder han særligt med bæredygtighed og mad, ikke mindst i DFF-projektet Masculinities in Green Transition link

Jeg har skrevet bøgerne MA(D)SKULINITET og KØD, begge ved Århus Universitetsforlag, samt MAD og MEDIER (Samfundslitteratur, 2021), og har redigeret antologierne Food and Media (Routledge 2016), Research Methods in Digital Food Studies (Routledge 2021) og Perspektiver på smag (2017), og bidraget til et hav af videnskabelige antologier, bl.a. Food and Instagram (Bloomsbury 2022), Food and Age in Europe(Routledge 2019), Alternative Food Politics (Routledge 2018), Food and Popular Culture (Bloomsbury 2017),Food, Masculinities, Home (Bloomsbury 2017), Food and Instagram (2022). 

Formidling:

Jeg er en flittig forskningsformidler og optræder ofte i medierne som ekspert i madkultur, samt som foredragsholder og har indgået i række innovative formidlingsformater, fx FUTURE TALK på Heartland link og været videnskabelig konsulent på forestillingerne Carnivale ved Måltidets Biennale 2019 og The Blast Supperhos KØN – Gender Museum Denmark in 2018 og skrevet 25 essays om det franske køkken A-Z på videnskabsmediet Vid&Sans i sommeren 2022 link .

Publikationer:

Artikler

Fusté‐Forné, F. & Leer, Jonatan (2023). Food on the Edge of the World: Gastronomy Marketing in Tórshavn, the Faroe Islands. Shima: Islands Studies

Leer, Jonatan & Hoff-Jørgensen, Camilla (2022). Consumers’ Attitude to Gourmet Burgers: The Case of the NOMA Cheeseburger. British Food Journal  

Leer, Jonatan & Granzau, L. (2022). Food Festival Experiences from Visitor’s Perspective: Intellectual, Sensory and Social Dimensions. Food and Foodways 30 (4): 287-309.

Leer, Jonatan (2022). Gender and Barbecue: The Gendering of Tradition, Innovation and Space in the Netflix Series Chef’s Table BBQ. Anthropology of Food (16), 1-18

Hoff-Jørgensen Camilla & Leer, Jonatan (2022). Rethinking Restaurant Queueing Design : The Example of NOMA’s post-COVID-19 Burger Pop-up. Journal of Gastronomy and Tourism 7 (1): 51-67.  

Leer, Jonatan (2020). Designing Sustainable Food Experiences: Rethinking Sustainable Food Tourism. International Journal of Food Design 5(1-2): 65-82. 

Leer, Jonatan, Krogager, Stinne, Klitgaard Karen og Højlund, Susanne (2019). Gender and Children’s Food practices. A Qualitative Study. NORA: Nordic Journal of Feminist and Gender Studies 27 (3): pp. 181-193.  

Leer, Jonatan (2019). New Nordic Men: Cooking, Masculinity and Nordicness in René Redzepi’s Noma and Claus Meyer’s Almanak. Food, Culture & Society22(3): 316-333.

Krogager, Stinne, Jonatan Leer, Karen Klitgaard Povlsen, and Susanne Højlund (2019).The Amalgamation of Media Use Practices and Food Practices: Methodological Reflections on Doing non-Media-Centric Media Research with Children.  Communication Research and Practice. DOI: 10.1080/22041451.2019.1693869

Leer, Jonatan (2019). Karnevaleske kødorgier: Analyse af kød og kitsch på Guldkroen. Jordens Folk54(2):87-95. 

Leer, Jonatan (2018). Monocultural and Muticultural Gastronationalism: National Narratives in European Food Shows. European Journal of Cultural Studies, 22 (5-6): 817-834.

Leer, Jonatan (2019). Ned(e) med tiden: Hverdagsmadlavning som pligtarbejde, fornøjelse og distinktiv praksis. Social Kritik 31(4): 54-61. 

Leer, Jonatan & Wistoft, Karen (2018). Taste in Education. A Critical Review Essay. Food and Foodways 26 (4): 329-349. 

Neuman, Nicklas & Leer, Jonatan (2018). Nordic Cuisine, but National Identities: Nordic Cuisines and the Gastronationalist Projects of Denmark and Sweden.. Anthropology of Food. 13: https://journals.openedition.org/aof/8723

Warrer, Sarah D. & Leer, Jonatan (2018) Forhandlinger af mangfoldighed i danske kommuners kostpolitikker. Nordic Early Childhood Research Journal  17 (1): pp. 1-18. 

Leer, Jonatan (2016)The Rise and Fall of The New Nordic Cuisine.. Journal of Aesthetics and Culture 6 (5), pp. 1-20.

Nyvang, Caroline & Leer, Jonatan (2016). Spise Reprise: Historiebrug i brd. Prices madprogramer. Kulturstudier 6 (1) pp. 143-158.

Kjær, Katrine M. & Leer, Jonatan (2015). Food in Gender Studies and Gender in Food Studies. Women, Gender and Research 23 (3-4) pp. 3-7

Leer, Jonatan (2016). What’s Cooking, Man? Masculinity in European Cooking shows after The Naked Chef. Feminist Review 41 (114) pp. 72-90. 

Lapina, Linda & Leer, Jonatan (2016). Carnivorous Heterotopias: Gender, Nostalgia and Hipsterness in the Copenhagen Meat Scene. Norma: International Journal of Masculinity Studies 11 (2), pp. 89-109

Leer, Jonatan & Kjær, Katrine M. (2015). Strange culinary encounters: stranger fetichism in "Jamie's Italian escape" and "Gordon's great escape". Food, Culture, and Society. 15, (2): 309-327

Leer, Jonatan (2015). TV-kokken som kønsopdrager: styring af køn gennem maddannelse i Jamie’s Ministry of Food, The F-word og ”Le Chef Contre-attaque”. Kultur & Klasse 43 (4), pp. 83-102

Leer, Jonatan (2015). Ma(d)skulinitet i nynordiske kogebøger. Social Kritik. 27 (4): 16-27

Leer, Jonatan (2014). Den ma(d)skuline smag: Om manderoller og smagsidealer i TV-køkkenet. Jordens Folk - Etnografisk Tidsskrift. 49 (4): 8-13

Leer, Jonatan (2014). Jamie Oliver i den gode smags tjeneste: om restaurativ nostalgi og gastrogouvernementalitet i ”Jamie’s Ministry of Food”. Litteraturmagasinet Standart 27 (4), pp. 54-57

Leer, Jonatan (2014). Når TV-kokken ofrer lam: maskulinitetsforhandlinger via lammekroppe i ”autentiske” miljøer i Jamie’s Italian Escape og Le chef en France.. Kulturstudier 4 (2) pp. 139-160.

Leer, Jonatan (2013). Gastronomiske drags: en diskussion af kønspositionering og subversion i madprogrammer via tv-serien Two Fat Ladies. Tidsskrift for Kjoennsforskning. 37 (2), pp. 139-156. 

Leer, Jonatan (2013). Madlavning som maskulin eskapisme: maskulin identitet i The Naked Chef og Spise med Price. Norma: International Journal of Masculinity Studies  8 (1): 42-57

Leer, Jonatan (2013). Mod en neutral seksualitet!: eller Roland Barthes som queerteoretiker?. Passage: Tidsskrift for litteratur og kritik 28 (2): 37-48

Leer, Jonatan (2011). Den følsomme Barthes. Litteraturmagasinet Standart 24 (4), pp. 42-43

Leer, Jonatan (2009). Den lystfyldte logothète. Litteraturmagasinet Standart 22 (4) pp. 48-49

Leer, Jonatan (2008). De sadianske vers: - om Guillaume Apollinaires elsker/digter-persona i Lettres à Lou. Trappe tusind 1, (1): 20-31

Leer, Jonatan (2008). Hvor queer var Baudrillard ? En komparativ analyse af alternative kønsstrategier i Jean Baudrillards De la séduction (1979) og Judith Butlers Gender Trouble (1990). Leer, Jonatan (2008). Kvinder, Koen og Forskning. 16 (3) pp. 20-31

Monografier og antologier

Leer, Jonatan & Krogager, Stinne (2021). Research Methods in Digital Food Studies. Routledge: Oxford. 

Krogager, Stinne & Leer, Jonatan (2021). Mad og medier: Forbrug, identitet og hverdagsliv. Samfundslitteratur: København.

Leer, Jonatan (2018). Kød. Århus universitetsforlag: Århus. 

Leer, Jonatan (2017). Ma(d)skulinitet: Kønskamp i TV-køkkenet. Århus universitetsforlag: Århus. 

Leer, Jonatan & Povlsen, Karen K. (2016). Food and Media: Practices, Distinctions and Heterotopias.Routledge: London. 

Leer, Jonatan & Wistoft, Karen (2015). Mod en smagspædagogik: Et kritisk review om børn, smag og læring. SDU: Odense (Smag - skriftserie om smag; Nr. 3).

Bogkapitler

Leer, Jonatan (2023). ”Mad, kultur og religion”. I Ane Rytter (ed.) Ernæring for sygeplejestuderende. Gads forlag.

Leer, Jonatan (2023). “The Role of Media in Food and Travel”. Wolf, Eric & Fusté-Forné, F. (red.) Contemporary Advances in Food and Travel. Routledge.

Leer, Jonatan (2023). “Strategies in Vegan Food Design: The case of the restaurant Bellies in Stavanger.” In Højlund, S. and Counihan, C. Chefs and Sustainability. University of Illinois Press.

Leer, Jonatan & Krogager, Stinne (2022). Transgressive Food Practices on Instagram: The Case of Guldkroen. In Food & Instagram: Identity, Influence & Resistance. Edited by Contois, Emily and Kish, Zenia. University of Illinois Press: New York.

Leer, Jonatan (2021). How to Use Digital Media in Food Related Action Research. Research Methods in Digital Food Studies. Edited by Leer, Jonatan & Krogager, Stinne. Routledge: Oxford. 

Leer, Jonatan & Krogager, Stinne (2021). Methodologies in Digital Food Studies. Research Methods in Digital Food Studies. Edited by Leer, Jonatan & Krogager, Stinne. Routledge: Oxford. 

Leer, Jonatan (2020). Copenhagen: Porridge Bars, Nordic Craft Beer and Hipster Families in the Welfare State. In Global Brooklyn: How Instagram and Post-industrial Design change how we eat. Edited by Parasecoli, Fabio & Halawa, Mateusz. Bloomsbury Academics: New York. 

Povlsen, Karen Klitgaard, Krogager, Stinne Gunder Strøm, Jonatan Leer, and Susanne Højlund (2020). Children, Food and Digital Media. In Ødegaard, Elin & Borgen Jorunn (eds.) Transition in Nordic Childhoods, pp. 161-177. Brill Sense: London. 

Krogager, Stinne & Leer, Jonatan (2020). Mad uden filter: Æstetik og Moral på Facebook-gruppen ”Hvad skal vi have at spise til aften i dag?” Graakjær, Nicolai og Jessen, Iben Medieæstetik, pp. 207-230. Ålborg Universitetsforlag: Ålborg. 

Nyvang, Caroline & Leer, Jonatan (2019). Kids in the Kitchen: Danish Cookbooks for Children 1847-2014. In Jensen, Tenna et al. Food and Age in Europe 1800-2000, pp. 96-114. Routledge: Oxford. 

Müller, Anders Riel & Leer, Jonatan (2019) Mainstreaming of New Nordic Cuisine and the Problem of Scale jumping. In: Katherine Kirkwood and Michelle Phillipov Mainstreaming of Alternative Food. Pp. 182-196. Routledge: New York.

Jenvold, Birgit, Jonatan Leer, Julie Mørk-Hansen og Gerda Petri (2017). Fra Grød til galla: Nyt kongeligt køkken: 1967- 2016. I Adriansen, Inge, Betina Buhl & Irene Hellvik: Dansk Madhistorie: Fyrstelige Måltider. Dansk Landbrugsmuseums Skriftserie: Gl. Estrup, pp. 198-217. 

Hedegaard, Liselotte og Leer, Jonatan (2017). Perspektiver på smag: En Introduktion. i: Hedegaard, Liselotte og Leer, Jonatan: Perspektiver på smag. Odense: SDU. (Smag - skriftserie om smag; Nr. 3), pp. 5-10. 

Leer, Jonatan og Lassen, Mikkel (2017). Et sociologisk blik på smag. Af i: Hedegaard, Liselotte og Leer, Jonatan (2017) i Hedegaard, Liselotte og Leer, Jonatan: Perspektiver på smag. Odense: SDU. (Smag - skriftserie om smag; Nr. 3), pp. 67-76. 

Leer, Jonatan (2017). “If you want to, you can do it!”: Home cooking and masculinity makeover in "Le Chef Contre-Attaque". In: Michelle Szabo & Shirley Koch (Eds.) Food, Masculinities and Home., pp. 182 -196, Bloomsbury Academic: New York. 

Leer, Jonatan (2017). Gender and Food Television. In Kathleen Lebesco and Peter Naccarato (Eds.) Food and Popular Culture, pp. 17-33, Bloomsbury Academic: New York. 

Leer, Jonatan & Povlsen, Karen K. (2016). Food and Media: An Introduction in Leer, Jonatan & Povlsen, Karen K. (eds.) Food and Media: Practices, Distinctions and Heterotopias. Routledge: London. pp. 1-19. 

Leer, Jonatan (2016). Homosocial Heterotopias and Masculine Escapism in TV-Cooking Shows. In Leer, Jonatan & Povlsen, Karen K. (eds.) Food and Media: Practices, Distinctions and Heterotopias.Routledge: London,110-126. 

Leer, Jonatan (2016). Fortidslængsel, autenticitetshunger og maskulinitet det i 21. århundrede in Adriansen, Inge, Betina Buhl & Irene Hellvik Dansk Madhistorie: Mad og identitet, pp. 20-36, Dansk Landbrugsmuseums Skriftserie: Gl. Estrup. 

Leer, Jonatan (2015). Matador Mix mysteriet: Tal en smag! Om det didaktiske potentiale af Matador Mix! i Højlund, Susanne (Ed.) Smagsmysteriet: smagen under lup.. SDU Press: Odense (Smag - skriftserie om smag; Nr. 3), pp. 55-60. 

Leer, Jonatan (2012) Food in Christensen, Hilda R. Research in Gender and Equality. Syddansk Universitetsforlag, Odense. pp. 24-25