Helle Brønnum Carlsen

mag. art, Ph.d, f. 23.11.1958
Rosenvængets Sideallé 3, 4.
2100 København Ø

Uddannelser

Ph.d ved Danmarks Pædagogiske Universitet 2004, Institut for pædagogisk Filosofi: “Æstetiske læreprocesser især med henblik på mad og måltider.”

Mag.art i Litteraturvidenskab fra Københavns Universitet 1994, Speciale: "Madens litterære udtryksform".

Lærer med liniefag i matematik, engelsk og hjemkundskab 1982, Hellerup og Zahles Seminarium.

Undervisning og skole

1984: Lærer og praktiklærer ved N.Zahles Seminarieskole.

1992: Projektet SMAGENS DAG ved initiativgruppen: Claus Meyer, Irene Eckermann, Jan Friis- Mikkelsen og Helle Brønnum Carlsen. Nyt undervisningsmateriale udarbejdes hvert år. Se www.smagensdag.dk.

1993: Projektarbejde for Undervisningsministeriets udviklingsarbejde om "Undervisningsdifferentiering i faget hjemkundskab i Folkeskolen".

1994-1996: Timelærer ved N.Zahles Seminarium i faget Hjemkundskab.

1996-1999. Ansat som timelærer ved Danmarks Lærerhøjskole i hjemkundskab.

1999-2002: Ansat som ph.d forskninsstipendiat ved Danmarks Pædagogiske Universitet, Institut for pædagogisk filosofi.

2002: Adjunkt ved N.Zahles Seminarium i faget Hjemkundskab og som underviser ved CVU Nordsjælland.

Madjournalistik

1986 - 1996: Freelance madjournalist ved dagbladet Information

1988: Madindslag ved DR-TV's sommerindslag

1993..... Freelance medarbejder ved Ugebladet Familie- Journalen.

1994: Sommerkok i TV-Lorry.

1995..... Freelance ved bladet I Form: Sund Menu og ernærings artikler.

1996-2001: Freelance journalist ved dagbladet Jyllands Posten Hovedstadstillægget; anmelder af spisesteder i hovedstaden

1996: Kulturministeriets Brainstormsgruppe omkirng styrkelse af Den Danske
Madkultur. Resultat: Kultur Profilen, jan 1997

2003........: Madanmelder og madskribent ved dagbladet Politiken.
 

Diverse

1991-1999; 
2002-2005: Medlem af bestyrelsen for De Danske Madpublicister.

1993: Danske Madpublicisters Pris for initiativet til Smagens Dag

2001: Det Danske Gastronomiske Akademis hædersdiplom for Gastronomi for Børn.

Bøger

1990 (Sept): "Gør Fede Tider Bedre", Gyldendal.

1992 (sept): "Mystiet om det Tomme Køleskab", Gyldendal.

1994 (okt): "Fast føde i en travl tid", Gyldendal.

1998: “Bogen til hjemkundskab - bid for bid”, Gyldendal. (Et stort undervisningmateriale basseret på den nye læseplan, skrevet i samarbejde med seminarielektor Annelise Terndrup Pedersen.)

1998: “Mums - kærlighed til sidste bid. En kogebog for børnefamilier”. Lindhardt og Ringhof.

2000: “Bær og Frugter”. En syltebog (skrevet i samarbejde med Else-Marie Boyhus).L&R Fakta.

2001: “Madelskerens Følgesvend”. 70 gode spisesteder i København. 
Lindhardt og Ringhof.

2002: “Stor fest - lille køkken”. Høst og Søn.

2003: “Madelskerens Følgesvend”. 75 gode spisesteder i København. 
Lindhardt og Ringhof.

“Mine somre i paradis”. Høst og Søn.

2004: “Familiemad”. Lindhardt og Ringhof

Desuden skribent ved Danmarks Nationalleksikon om bl.a. ost og mælkeprodukter

Diverse kurser

Smag og Æstetik

Hjemkundskab nu og i fremtid

Smagens Dag

Nydelse og smag

Symboler i mad og kultur

Madens literære udtryksform

Æstetisk kommunikation

Kriterier for en madanmelder

Æstetiske læreprocesser

Børn, mad og måltider

Etik og æstetik i mad og måltider

Fagdidaktiske grundpositioner og æstetisk dannelse

Videnskabelige udgivelser og kroniker:

1999: Mad fra ord til bord. Kogebøger gennem 400 år. København: Danmarks Lærerhøjskole.

2000: “Æstetiske læreprocesser især med henblik på faget hjemkundskab” in Hermandsen, Mads (red): Læringslandskaber, forskninstidskrift 4. årg nr 5. København: Danmarks Lærerhøjskole

2001: “Mad på skemaet”, kronik in Politiken, 15.1.2001

2002: “Smag og Behag - en didaktisk udfordring” in Dansk Pædagogisk Tidskrift
1/02 februar.

2003: “Taste as a matter of pædagogical concern” in Bäckstöm et al (red): Sense 
and Senses in Aesthetics. Finland: NSU Press.

2004: “Mad er vores fælles kultur”, kronik in Politiken, 11.4.2004