Else-Marie Boyhus

Historiker, mag.art.

Sdr. Boulevard 1, 4930 Maribo
Tlf 54 78 12 87
emb@mknet.dk

Biografi

Kraks Blå bog. Dansk Kvindebiografisk Leksikon

Yderligere oplysninger

Else-Marie Boyhus f. 1935
Magister i historie, Københavns Universitet 1963
1963-89 leder af Lolland-Falsters Stiftsmuseum og frilandsmuseet i Maribo
1977-81 formand for Statens Museumsnævn
1989-91 lærer Krogerup Højskole
1991-97 redaktør af Højskolebladet
Medlem af Det danske Gastronomiske Akademi 
Landbohistorisk Selskab
Danske Madpublicister

Priser

Skalks Gyldne Strømpebånd 1976
Ole Haslunds kunstnerlegat 1979 
Landbrugets Kulturfonds kulturpris 1994
Dansk Forfatterforenings faglitterære pris 1996
Mad+Medier Prisen for Akademisk Madformidling 2014
Medlemsskab af udvalg og kommissioner samt historisk og folkeoplysende forfatterskab, se Kraks Blå bog

Gastronomisk forfatterskab

Bøger:
- Æbler i det danske køkken, Lindhardt & Ringhof 2004
- Kogekunst nu og da - frugt og grønt i det danske køkken, skrevet sammen med Hans Beck Thomsen, Lindhardt & Ringhof 2003
- Bær og frugter. En bog om syltning og historie, skrevet sammen med Helle Brønnum Carlsen, L & R Fakta 2000
- I lære som kokkepige. Det danske borgerlige køkken 1880-1910, Dafolo 2000
- Grisen - en køkkenhistorie, Gyldendal 1998
- Grønsager - en køkkenhistorie, Gyldendal 1996
- Landboreformernes bondegård. Mad og drikke. Lolland-Falsters Stiftsmuseum 1988
- Historisk Kogebog I-V, Wormianum: postejer og tærter, 1975, traditionsrige retter, 1975, det åbne ildsteds mad, 1976
komfuralderen, 1978, steg og is, 1979
- Hedvig Catrines Kaagebog 1763, 1969

Artikler i opslagsværker:
- Gastronomisk Leksikon, Det danske gastronomiske Akademi og Gyldendal 1998
- Den store danske encyklopædi 1994-2002
- Dansk kvindebiografisk leksikon 2000-01
- Dansk mad og madkultur, skrevet sammen med Claus Meyer Nielsen 2002 til udenrigsministeriets website www.denmark.dk

Artikler:
- Hverdagsmad, om danske retter, serie i magasinet Smag&Behag påbegyndt i nr. 1:2004
- Grisen og Danmarkshistorien, Danske Slagteriers Nyhedsbrev nr. 19: 2004
- Kogekunst og kogebøger, fem eksempler 1581-1793, Bol og By, Landbohistorisk Selskabs tidsskrift nr. 2:2002
- Middag hos ritmesterens. I Udenfor murene, fortællinger fra det moderne gennembruds København, Gad 2002
- Morgenmad i Danmark - 1000 års historie, Kelloggs 2000
- Kogebøger i Danmark 1616-1901, serie i Samvirke 1997 nr. 11 og 12, 1998 nr. 1-3
- Introduktion til nyudgivelse af Fru Nimbs kogebog, Christian Ejlers Forlag, 1996
- Køkkenet 1896-1996, FDB’s 100 år, særnummer af Samvirke jan. 1996
- Set fra køkkenet - historiske noter til tendenser i tiden. Dansk Udsyn 1:1993, festskrift til Richard Andersen
- Fra skortenskøkken til komfurkøkken. I Gerda Petri (red). Køkkenet - Danmarks største arbejdsplads, Ølgod Museum 1991
- Månedlige artikler om danske madretter I Smag&Behag 2003-2010
- Kogekunst og kogebøger. Fem eksempler 1581-1793. Bol og By, Landbohistorisk Tidsskrift 2002:2
- Nationbuilding and Cuisine. A Danish Example. I Darra Goldstein (ed): Celebrating Europe at the Table. Food Culture and Diversity. Europa-rådet 2005
- Kost og kultur. Humanistisk fødevareforskning. Forskningsrådet for kultur og kommunikation 2005
- Admiralens middag, i Ole Hyldtoft (red.): Kost- og spisevaner i 1800-tallet, 2009
- Sammen med Bi Skaarup: Maden i salonen i Karen Klitgaard Povlsen (red.): Salon på Sophienholm omkring 1800, 2010