Martin Bregnballe og Rasmus Østerlund Larsen

Fangst Aps
www.fangst.com

Diplom modtaget: 
2019

Efter grundlæggelsen af Danmarks første konservesfabrik i 1850 opstod der i landet en lang række konservesfabrikker, der bl.a. fremstillede fiskehermetik, som blev sund og billig ernæring året rundt for almindelige mennesker. Siden fik dåsemad, f.eks. makrel i tomat og torskerogn, et dårligt rygte, som måske ofte er ufortjent. I de senere år har man imidlertid set en vækst i butikkers og barers udvalg af udenlandsk produceret fisk og skaldyr på dåse, og mange af disse produkter er af høj gastronomisk kvalitet og tilsvarende pris. Det er især portugisiske og spanske produkter, som præger markedet.

Ideen bag etableringen af firmaet Fangst i 2018 var at skabe en produktion af gourmet-fiskekonserves med råvarer fra nordiske vande, især marine råvarer, som kan høstes bæredygtigt og med basis i små leverandører. Med råvarer som brisling, blåmusling og torskelever har Fangst formået at udvikle opskrifter og fremstille en række produkter af høj gastronomisk kvalitet. Særlig bør fremhæves østersøbrisling med lyng og kamille samt røget brisling i bornholmsk rapsolie. Produkterne forhandles i en række butikker og cafeer, især i Østdanmark.

Med Fangst har Martin Bregnballe og Rasmus Østerlund Larsen sat fokus på genopdagelse og gentænkning af et traditionelt nordisk konservesprodukt og kombineret dette med gastronomisk opfindelseshøjde og et øje for bæredygtig anvendelse af de af havets ressourcer, som enten er uudnyttet, uhensigtsmæssigt udnyttet som f.eks. dyrefoder eller optræder som bifangst.