Ellen Skjødt Rasmussen

Diplom modtaget: 
2021

Danmark er en søfartsnation og til langfart udviklede bryghusene i sin tid en øl, der kunne holde til transport og ikke berusede under sejlads gennem troperne eller under flådens togter. I søfartsbyen Helsingør blev skibsøl et vigtigt produkt for bryggeriet Wibroe, og Kogens Bryghus bryggede en skibsøl til flåden.
Skibsøl blev brygget på røget malt og var en fremragende tørstslukker og tilfredsstillende uden høj alkoholprocent. Når flasken blev åbnet, var der stemning af tovværk og tjære, i munden smagte det sorte bryg af langfart og havn. Smagen var ikke for sød, tilpas bitter, og smagen blev i munden og kunne konkurrere med skråen. 

Markedet forsvandt med tiden.  Et enkelt af de store bryggerier blev ved, men i en meget sødere udgave, der også snart blev opgivet.

Var det ikke for det lille bryggeri i Refsvindinge og familien Rasmussen, var dette danske kulturminde forsvundet. Refsvindinge brygger skibsøl i en autentisk udgave, der sælges til en absolut rimelig pris. Det Danske Gastronomiske Akademi vil gerne belønne denne smukke fornyelse af det klassiske produkt fra det lille stædige landsbybryggeri, et produkt der egner sig mange klassiske danske middagsretter og også til frokostens stegte og røgede fristelser.