Birte Pawlik

Postholderens Sted
www.postholderenssted.dk

Diplom modtaget: 
2019

If you can´t beat them – eat them

Dette er et motto som Birte Pawlik fra Postholderens Sted i Guldborg, sammen med erhvervsfiskerne Sextin og Lasse Jørgensen fra Guldborg har fundet på for år tilbage. Mottoet er møntet på den sortmundede kutling, som er en ny og invasiv art på de nordlige breddegrader. Kutlingen stortrives ved at spise bl.a. store mængder af rejer og de oprindelige fisk samt deres yngel, og fordi den er i eksplosiv vækst, giver den både fiskere og marinbiologer store bekymringer. 

Birte køber friske fisk hos Sextin og Lasse til sin restaurant, og de fortalte om ”vores” nye fisk, og at kutlingen måske kunne udrydde rejerne helt, hvis ikke man fandt en løsning. De forklarede, at lige pt. kunne man godt fange dem, men man kunne ikke filetere dem, fordi de er for små, ca. 12-14 cm, og der er for lidt ”kød” på dem, så det ville være alt for dyrt at masse producerer dem.  

Birte Pawlik er ikke bange for at kaste sig ud i noget nyt og afprøve nye ideer, så hun fik lavet en aftale med Sextin og Lasse, om at få leveret en kasse med den sortmundet kutling, og så gik hun ellers i gang med at filetere og eksperimentere med forskellige tilberedninger. ”Det var absolut ikke let, der er ikke meget kød på kutlingen og det eneste Birte vidste om fisken var, at i Italien, er det en delikatesse og der serveres den pandestegt. Birte prøvede sig vedholdende frem og fik faktisk lavet en rigtig lækker fiskefrikadelle af kutling og smårejer.

Birte har efterfølgende fundet sammen med folk som havde viden fra fiskeindustrien og som havde adgang til et apparat, der kan separere kødet fra benene på den lille fisk. Birte fik så meget kød, at hun kunne servere fiskefrikadelle-burgere på Roskilde festivalen i 2019. 

https://www.dr.dk/mad/artikel/skal-du-paa-roskilde-saa-kan-du-saette-taenderne-i-havets-svar-paa-draebersneglen

Birte og hendes eksperimenter med kutlingen er blevet vidt berømte, så når turisterne planlægger deres ture til sydhavsøerne booker de samtidig et måltid med kutlinger hos Birte.

Perspektivet i Birtes pionerarbejde er, at få skabt en virksomhed på havnen i Guldborg, der kan fremstille de skønne fiskefrikadeller til alle vi andre.